
မနက္မနက္ အလုပ္ခ်ိန္ မွီေအာင္၊ ေက်ာင္းခ်ိန္မွီေအာင္ လံုးပန္း ေနရတာနဲ႔ မနက္စာစားဖို႔ အခ်ိန္ မေပးႏိုင္ဘူး ျဖစ္ေနပါတယ္။ ထမင္းစားပြဲမွာ ထိုင္ခံုနဲ႔ အက်အနထိုင္ၿပီး ေအးေဆး စားဖို႔ ေနေန သာသာ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ကိုေတာင္ အျပင္ထြက္ခါနီးမွ အျမန္မ်ိဳခ် ေနရတဲ့ အလုပ္မ်ားသူ ေတြမွ အမ်ားႀကီးပဲ။ တကယ္ဆို မနက္စာက က်န္းမာေရး အတြက္ အေရးႀကီးဆံုး အစာပါ။
ဒီစကား အပ္ေၾကာင္း ထပ္ေအာင္ ၾကားေနရေပမယ့္ ဒါအမွန္တရားပါ။ တစ္ညတာလံုးမွာ ဘာမွမစားဘဲ အိပ္ေနတာေၾကာင့္ ဟာေနတဲ့ အစာအိမ္ အတြက္ အိပ္ရာႏိုးခ်ိန္မွာစားတဲ့ မနက္စာက အေရးႀကီးပါတယ္။ မနက္စာဆိုတဲ့ အဂၤလိပ္စာလံုး Break fastရဲ႕ အဓိပၸာယ္ ကလည္း
ဥပုသ္ (fast)ကို ျဖတ္တယ္ဆိုတဲ့ အဓိပၸာယ္ပါ။
မနက္တိုင္း မနက္စာ ပံုမွန္ စားေနသူ ေတြဟာ မစားသူေတြထက္ ပိုၿပီး က်န္းမာ ေနေၾကာင္း ကုိ ေလ့လာခ်က္ ေျမာက္ျမားစြာ အရ ေတြ႔႐ွိ ရပါတယ္။ မနက္စာကေန ရ႐ွိတဲ့ အက်ိဳးထူး ေတြကေတာ့ အားအင္ေတြ ျပည့္ဝေနျခင္းနဲ႔ တစ္ေန႔တာလံုး အာ႐ုံစူးစုိက္မႈ ေကာင္းေနျခင္းတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေက်ာင္းသူ၊ ေက်ာင္းသားေတြ စာသင္ၾကားရာမွာ ပိုစိတ္ဝင္စားၿပီး စာေတြပိုမွတ္မိလြယ္ ေစပါ တယ္။
ဒါ့အျပင္ ေရာဂါဘယ ေတြမွလည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသူေတြ အေနနဲ႔လည္း မနက္စာ စားသင့္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕က ဝိတ္ေလွ်ာ့ခ်င္လို႔ မနက္စာကုိ ေလွ်ာ့စားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မနက္စာကို ေလွ်ာ့စားျခင္းက မပိန္ေစတဲ့အျပင္ ပိုလို႔ေတာင္ ဝလာေစ ႏုိင္ပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ မနက္စာ မစားသူေတြက အဝလြန္ျခင္း ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုမ်ားတာ ေတြ႔ရပါတယ္။
ဒါဟာ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆိုေတာ့ မနက္စာကို မစားဘဲ ေနလိုက္ျခင္းဟာ ေနာက္ပိုင္းစားတဲ့ ေန႔လယ္စာေတြ၊ ညစာေတြကို အဝအၿပဲ စားလိုစိတ္ ျဖစ္ေပၚ ေစလို႔ပါ။ ဒါ့အျပင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ Fast Food ေတြ ကုိလည္း ပိုစား မိတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မနက္စာမစားသူေတြဟာ စားသူေတြထက္ စာရင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္း ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားပါတယ္။
မနက္စာမွာ စားေလ့႐ွိတဲ့ ေကာက္ႏွံေတြပါတဲ့ ေပါင္မုန္႔ေတြ၊ Cereal ေတြကလည္း က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းေစပါတယ္။ Antioxidant သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ပါ႐ွိတာေၾကာင့္ အဲဒီမနက္စာေတြကို ပံုမွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ အသက္႐ွည္ က်န္းမာေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ မနက္စာကို မနက္တိုင္း အခ်ိန္ေပးၿပီး စားေပး သင့္ပါတယ္။
http://bit.ly/VYoWsS
ျမ၀တီ
No comments:
Post a Comment