Tuesday, March 12, 2013

~ထမင္းစားျပီးလွ်င္ ေရွာင္ႀကဥ္သင့္သည့္ အခ်က္မ်ား(REPOST)~


ျမန္မာလူမ်ိဳးတို႔၏ အဓိကအစားအစာမွာ ထမင္းျဖစ္ၿပီး ေန႔စဥ္ထမင္းစားေန ၾကသည္ျဖစ္ရာ ထမင္းစားၿပီးေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေသာ အခ်က္(၇)ခ်က္ကို က်န္းမာေရးအသိရွိေစရန္ ေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္။

(၁) ေဆးလိပ္မေသာက္ပါႏွင့္။

ကၽြမ္းက်င္သူမ်ား၏ ေလ့လာသုေတသနျပဳခ်က္မ်ားအရထမင္းစားၿပီးစီးကရက္တစ္လိပ္ေသာက္ျခင္းသည္ စီးကရက္ ဆယ္လိပ္ေသာက္ျခင္းနဲ႔ ညီမွ်ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားရန္ အခြင့္လမ္းအမ်ားဆံုးျဖစ္ေၾကာင္း သိရိွရသည္။

(၂) သစ္သီးမ်ားကိုခ်က္ခ်င္း မစားပါႏွင့္။

ထမင္းစားၿပီးသစ္သီးမ်ားကို ခ်က္ခ်င္းစားျခင္းသည္ အစာအိမ္ ေလခံေစ သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သစ္သီးမ်ား စားသံုးမည္ဆိုပါက ထမင္းစားၿပီး တစ္နာရီ(သို႔) ႏွစ္နာရီအၾကာႏွင့္ ထမင္းမစားမီ တစ္နာရီအလိုတြင္သာ စားသံုးသင့္သည္။

(၃)လက္ဖက္ရည္မေသာက္ပါႏွင့္။

လက္ဖက္ရြက္တြင္ အက္ဆစ္ပါ၀င္မႈႏႈန္းျမင့္မားၿပီး ၄င္းသည္ ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔စားသံုးလိုက္ေသာ အစာအိမ္ရွိပရိုတိန္းဓာတ္မ်ားကို မာေက်ာေစသည့္အတြတ္အစာေခ်ရန္အခက္အခဲျဖစ္ေစသည္။

(၄) သင္၏ခါးပတ္ကို မျဖည္လိုက္ပါႏွင့္။

ထမင္းစားၿပီးခါးပတ္ကိုျဖည္လိုက္ျခင္း(တစ္နည္းအနည္းငယ္ေလွ်ာ့လိုက္ျခင္း)သည္၀မ္းအတြင္းရွိ အူကိုေခါက္ေစသည္။

(၅) ေရမခ်ိဳးပါႏွင့္။

ထမင္းစားၿပီးေရခ်ိဳးျခင္းသည္လက္မ်ား၊ ေျခေထာက္မ်ားႏွင့္ခႏၵာကိုယ္မ်ားသို႔သြားေသာ ေသြးပမာဏကိုတိုးပြားေစၿပီးအစာအိမ္တစ္၀ိုက္တြင္မႈ ေသြးပမာဏေလ်ာ့က်သြားသည့္အတြက္ကြ်န္ေတာ္တို႔အစာအိမ္ရွိ အစာေခ်စနစ္ကို အားနည္းသြားေစသည္။

(၆) လမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္။

လူအမ်ားကေျပာေနၾကသည္မွာ ထမင္းစားၿပီးလမ္းေလွ်ာက္ျခင္း သည္ ေျခလမ္းေပါင္းတစ္ရာလမ္းေလွ်ာက္ျခင္းႏွင့္ညီမွ်ၿပီးအ သက္(၉၉) ႏွစ္အထိအသက္ရွည္ရွည္ေနရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာ ဆိုၾကသည္ကို ၾကားဖူးပါသည္။တစ္ကယ္ေတာ့ ထိုသို႔ျပဳလုပ္ျခင္းေၾကာင့္ အစာေခ်စနစ္သည္ ကၽြႏု္ပ္တို႔စားသံုးလိုက္ေသာ အစာေအဟာရမ်ားကို စုပ္ယူရန္ အခက္ခဲျဖစ္ သြားပါသည္။ 

ထို႔ေၾကာင့္ထမင္းစားၿပီးလမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္။

(၇) ခ်က္ခ်င္းမအိပ္ပါႏွင့္။

ထမင္းစားၿပီးခ်က္ခ်င္းအိပ္လိုက္ျခင္းေၾကာင့္ကၽြႏု္ပ္တို႔စားသံုးလိုက္ေသာအစာမ်ားသည္ ေကာင္းစြာအစာမေက်ႏိုင္ေတာ့ေပ။
~ထမင္းစားျပီးလွ်င္ ေရွာင္ႀကဥ္သင့္သည့္ အခ်က္မ်ား(REPOST)~


ျမန္မာလူမ်ိဳးတို႔၏ အဓိကအစားအစာမွာ ထမင္းျဖစ္ၿပီး ေန႔စဥ္ ထမင္းစားေန ၾကသည္ျဖစ္ရာ ထမင္းစားၿပီးေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေသာ အခ်က္(၇)ခ်က္ကို က်န္းမာေရး အသိရွိေစရန္ ေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္။

(၁) ေဆးလိပ္မေသာက္ပါႏွင့္။

ကၽြမ္းက်င္သူမ်ား၏ ေလ့လာသုေတသနျပဳခ်က္မ်ားအရထမင္းစားၿပီးစီးကရက္တစ္လိပ္ေသာက္ျခင္းသည္ စီးကရက္ ဆယ္လိပ္ေသာက္ျခင္းနဲ႔ ညီမွ်ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားရန္ အခြင့္လမ္းအမ်ားဆံုးျဖစ္ေၾကာင္း သိရိွရသည္။

(၂) သစ္သီးမ်ားကိုခ်က္ခ်င္း မစားပါႏွင့္။

ထမင္းစားၿပီးသစ္သီးမ်ားကို ခ်က္ခ်င္းစားျခင္းသည္ အစာအိမ္ ေလခံေစ သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သစ္သီးမ်ား စားသံုးမည္ဆိုပါက ထမင္းစားၿပီး တစ္နာရီ(သို႔) ႏွစ္နာရီအၾကာႏွင့္ ထမင္းမစားမီ တစ္နာရီအလိုတြင္သာ စားသံုးသင့္သည္။

(၃)လက္ဖက္ရည္မေသာက္ပါႏွင့္။

လက္ဖက္ရြက္တြင္ အက္ဆစ္ပါ၀င္မႈႏႈန္းျမင့္မားၿပီး ၄င္းသည္ ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔စားသံုးလိုက္ေသာ အစာအိမ္ ရွိပရိုတိန္းဓာတ္မ်ားကို မာေက်ာေစသည့္အတြတ္အစာေခ်ရန္အခက္အခဲျဖစ္ေစသည္။

(၄) သင္၏ခါးပတ္ကို မျဖည္လိုက္ပါႏွင့္။

ထမင္းစားၿပီးခါးပတ္ကိုျဖည္လိုက္ျခင္း(တစ္နည္းအနည္းငယ္ေလွ်ာ့လိုက္ျခင္း)သည္၀မ္းအတြင္းရွိ အူကိုေခါက္ေစသည္။

(၅) ေရမခ်ိဳးပါႏွင့္။

ထမင္းစားၿပီးေရခ်ိဳးျခင္းသည္လက္မ်ား၊ ေျခေထာက္မ်ားႏွင့္ခႏၵာကိုယ္မ်ားသို႔သြားေသာ ေသြး ပမာဏ ကိုတိုးပြားေစၿပီးအစာအိမ္ တစ္၀ိုက္တြင္မႈ ေသြးပမာဏေလ်ာ့က်သြားသည့္အတြက္ကြ်န္ေတာ္တို႔ အစာ အိမ္ရွိ အစာေခ်စနစ္ကို အားနည္းသြားေစသည္။

(၆) လမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္။

လူအမ်ားကေျပာေနၾကသည္မွာ ထမင္းစားၿပီးလမ္းေလွ်ာက္ျခင္းသည္ ေျခလမ္းေပါင္းတစ္ရာ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္းႏွင့္ညီမွ်ၿပီးအ သက္(၉၉) ႏွစ္အထိ အသက္ရွည္ရွည္ေနရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာ ဆိုၾကသည္ကို ၾကားဖူးပါသည္။တစ္ကယ္ေတာ့ ထိုသို႔ျပဳ လုပ္ျခင္းေၾကာင့္ အစာေခ်စနစ္သည္ ကၽြႏု္ပ္တို႔ စားသံုးလိုက္ေသာ အစာေအဟာရမ်ားကို စုပ္ယူရန္ အခက္ခဲျဖစ္ သြားပါသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ထမင္းစားၿပီးလမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္။

(၇) ခ်က္ခ်င္းမအိပ္ပါႏွင့္။

ထမင္းစားၿပီးခ်က္ခ်င္းအိပ္လိုက္ျခင္းေၾကာင့္ ကၽြႏု္ပ္တို႔စားသံု းလိုက္ေသာ အစာမ်ား သည္ ေကာင္းစြာ အစာမေက်ႏိုင္ေတာ့ေပ။
Myawady News
 

No comments:

Post a Comment