မိႈမ်ားသည္ ၎တို႕တြင္ နည္းပါးစြာပါ၀င္ေသာ သၾကားဓာတ္ေၾကာင့္
ဆီးခ်ိဳေ၀ဒနာရွင္မ်ား စားသံုးေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈတစ္ရပ္ တြင္ ေဖာ္ျပ
ထား သည္။Himachal Pradesh University
ဇီ၀သိပၸံဌာနမွ သုေတသီ Dr. TN Lakhanpal က မိႈကို
ဟင္းအျဖစ္ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေပး ျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳရွိေသာေ၀ဒနာရွင္ မ်ားအတြက္
ယင္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ အာဟာရတန္ဖိုးမ်ား ကက်န္းမာေရး
အာနိသင္ကိုေပးစြမ္းသည့္အျပင္ ယင္းတြင္ သၾကားဓာတ္မဆိုစေလာက္
နည္းပါးစြာပါ၀င္ မႈေၾကာင့္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကိုမျဖစ္ေစေၾကာင္း၊သို႕
ေသာ္ အႏၲရာယ္ရွိေသာ၊အဆိပ္ရွိေသာ မႈိမ်ားကိုဆိုလိုျခင္းမဟုတ္ဘဲျပည္သူ မ်ား
လြယ္လင့္တကူစားသံုးႏိုင္ေသာ ေကာက္႐ိုး မိႈ ၊ေတာင္ပို႕မိႈႏွင့္ ႏြား ရြက္ မိႈမ်ားကိုသာဆိုလုိျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ယခုစာတမ္းတြင္ေဖာ္ျပထားသည္။
ေလ့လာမႈစာတမ္းတြင္ေဖာ္ျပထားခ်က္အရ မိႈမ်ားတြင္အဆီဓာတ္မပါ ၀င္ေၾကာင္း၊ ထို႕ေၾကာင့္ အ၀လြန္ေန ေသာဆီးခ်ိဳေ၀ဒနာရွင္မ်ား စားသံုးေပး ႏိုင္ေၾကာင္းသိရွိရသည္။
ထို႕ျပင္မိႈ (Mushrooms) ၏ ကင္ဆာ ႏွင့္ HIV အေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ဆက္လက္ေလ့လာေနေၾကာင္း၊ေဆးဘက္၀င္ အာနိသင္အျပင္ မိႈကို စားသံုး ေပးျခင္းသည္ အစား ေရွာင္ေနရေသာ ဆီးခ်ိဳေ၀ဒနာရွင္မ်ားကို အဆင္ေျပေစမည္ဟု Dr. TN Lakhanpal ကေျပာၾကားခဲ့ သည္။
Dr. TN Lakhanpal က ယခုေလ့လာမႈစာတမ္းကို အႀကိမ္ တစ္ရာေျမာက္ အိႏၵိယသိပၸံပညာ ကြန္ဂရက္တြင္တင္ျပထားျခင္း ျဖစ္ သည္။
ေလ့လာမႈစာတမ္းတြင္ေဖာ္ျပထားခ်က္အရ မိႈမ်ားတြင္အဆီဓာတ္မပါ ၀င္ေၾကာင္း၊ ထို႕ေၾကာင့္ အ၀လြန္ေန ေသာဆီးခ်ိဳေ၀ဒနာရွင္မ်ား စားသံုးေပး ႏိုင္ေၾကာင္းသိရွိရသည္။
ထို႕ျပင္မိႈ (Mushrooms) ၏ ကင္ဆာ ႏွင့္ HIV အေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ဆက္လက္ေလ့လာေနေၾကာင္း၊ေဆးဘက္၀င္ အာနိသင္အျပင္ မိႈကို စားသံုး ေပးျခင္းသည္ အစား ေရွာင္ေနရေသာ ဆီးခ်ိဳေ၀ဒနာရွင္မ်ားကို အဆင္ေျပေစမည္ဟု Dr. TN Lakhanpal ကေျပာၾကားခဲ့ သည္။
Dr. TN Lakhanpal က ယခုေလ့လာမႈစာတမ္းကို အႀကိမ္ တစ္ရာေျမာက္ အိႏၵိယသိပၸံပညာ ကြန္ဂရက္တြင္တင္ျပထားျခင္း ျဖစ္ သည္။
From : Health Updates Journal
No comments:
Post a Comment